Ajankohtaista

 

 


 


 

 
 


 

Pieni luontopyhiinvaellus Kohtavaaran Toivonpolulla la 14.5. klo 10

 

Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvän läsnäolon sävyttämää kulkemista metsäpolulla ja kulttuurimaisemassa.

Tervetuloa mukaan Toivonpolun vaellukseen! Aloitamme klo 10 kahvittelemalla Haikolan talolla. Ekoteologi, tietokirjailija Pauliina Kainulainen kertoo hieman suomalaisen pyhiinvaelluksen menneisyydestä ja nykyhetkestä.

Vaelluspolun pituus on n. 2,4 km. Kuljemme rauhallisesti, osin hiljaisuudessa, välillä on mahdollisuus keskusteluun. Vaeltaminen metsän sylissä ja nousu vaaralle voivat avata myös sisäisesti avaria näköaloja, jotain uutta. Pyhiinvaellus on ruumiillista rukousta, jossa kaikki aistit saavat sijaa. Se on myös pysähtymistä ihmettelemään keväisen luonnon ja oman elämän pieniä ihmeitä.

 

Huom! Pikaiset ilmoittautumiset puh. 040 5630741 Vapaaehtoinen maksu kahvista ja yksinkertaisesta soppalounaasta.

 

Kuvaaja: Pasi Räsämäki.

Pauliina Kainulainen (s. 1968) on kontiolahtelainen vapaa tietokirjailija, pappi ja teologian tohtori, jonka erityisen kiinnostuksen kohteena on niin kutsuttu ekoteologia. Kyse on luontosuhteemme pohtimisesta kristillisen tradition valossa tässä ekokriisin värittämässä ajassamme. Millainen maailmankatsomus ja uskonperinnön tulkita voisi auttaa parantamaan nyrjähtäneen suhteemme luomakuntaan?

Pauliina Kainulainen on käsitellyt tällaisia kysymyksiä erityisesti teoksissaan Metsän teologia ja Suuren järven syvä hengitys - luontosuhde ja kokonainen mieli. Hän lähestyy luontohengellisyyden teemoja myös kouluttajana ja hiljaisuuden retriittien ohjaajana.

Hänelle läheisiä asioita ovat lisäksi kansalaistoiminta pohjoiskarjalaisessa Kohtuus vaarassa -liikkeessä, kesämökki Pielisen rannalla ja marjanpoiminta.

 

Lisätietoa suomalaisista pyhiinvaelluksista:  https://evl.fi/pyhiinvaellus

 

 

 

 

 

Haikolan kevättalkoot lähestyvät!

Viikolla 20 (16. - 21.5.) talkoillaan taas ulkona ja sisällä. Aitat kesäkuntoon mm. ja ympäristö siistiksi. Sisätyönä mm. leikekirjan kokoamista. Talo tarjoaa talkooruuan. 

Kuullaan myös seuraavista suunnitelmista:
 EsitysPikesiin3.pdf  Uusi toimija Haikolaan

 


Talkooviikolla avoinna myös Haikolan kirpputori: halpaan hintaan Haikolassa tarpeettomiksi käyneitä astioita yms.

Lisäksi voi etsiä itseään kiinnostavia valokuvia opistoajoilta. Kaksoiskappaleet saa mukaansa.
 

 

Tulevia tapahtumia Haikolassa kevät 2022


Dosentti Pentti Zetterbergin luento dendrokronologiasta eli puiden vuosirengasajoituksesta SIIRTYY syksyyn 2022! Luento on osa Ylä-Karjalan kansalaisopiston opetustarjontaa. Kahvitarjoilu.

 


la 14.5.2022 klo 10 Teol. tri Pauliina Kainulainen opastaa pyhiinvaelluksen Kohtavaaralle.

 


 

Lisätiedot www.haikolantalo.fi, haikola@haikolantalo.fi, puh. 045 1381648
 

 

Pirtin Viestin vuosikertoja saatavissa!

Datanomi Timo Turunen on järjestänyt Nurmeksen evankelisen opiston / opiston ystävien arkistoa. On löytynyt koko joukko Pirtin Viestin kopiokappaleita. Niitä voi käydä keräämässä itselleen muistoksi. Tai tilata Haikolasta toimituskulut maksamalla. Lehtiä on 1950-luvulta alkaen ja varsinkin viime vuosikymmenen nelivärisiä.

Haikolassa on myös Timon jo aiemmin leykkeille polttamia lehden vuosikertoja ja kurssikuvia. Levykkeen hinta on 12 €. 

Tilaukset Haikolaan puh. 0451381648 tai sähköp. haikola@haikolantalo.fi

     

Voi löytyä aarteita!! 

Haikolassa on järjestetty myös opistoaikaisia valokuvia. Kaksoiskappaleita voi käydä hakemassa.

 

Uutta etsimässä


Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry on lähtenyt etsimään uutta toimijaa Haikolaan. Viimeksi kuluneet kymmenkunta vuotta taloa on hoidettu ja tapahtumia järjestetty lähes yksinomaan eläkeikään ehtineiden talkoolaisten voimin.


Talo on nyt saatu kaikin puolin hyvään kuntoon, niin että talkoolaisia ammattitaitoisemmat yrittäjät voisivat ansaita elantonsa – tai ainakin osan siitä – ylläpitämällä Haikolan pitotaloa kokous-, konsertti- ja perhejuhlapaikkana sekä tarjoamalla kesäistä aittamajoitusta.
 

Haikolan ympäristö tarjoaa parasta Pohjois-Karjalaa: Lipinlahden Pielisestä ja maiseman Kohtavaaralta. Luonto- ja historiapolulla kulkija kohtaa monimuotoisen metsäluonnon ja kiehtovan historian. Kohtavaara on keidas luonnonrauhaa kaipaavalle. Se on yksi Haikolan vetovoimista.
 

Uusi toimija ei joudu aloittamaan tyhjästä, sillä Haikola on kymmenen vuoden aikana jo löytänyt paikkansa Nurmeksessa kotoisana perhejuhlapaikkana ja saavuttanut paljon ystäviä kauempaakin. Syyskuun alussa alkanut yhteistyö Booking.comin kanssa on lähes tuplannut aittojen käytön.


Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy on asiantuntemuksellaan mukana etsimässä talolle sopivaa Haikolan henkeä vaalivaa jatkajaa. Sanaa sopii levittää.
 

Pikesiin.pdf

Uusi toimija Haikolaan

 

 

Haikolan hirret kertovat

Sarkkisten tila Kohtavaaralla, per. 1764. Taiteilija Anu Vanaksen kiviperustusten pohjalta laatima hahmotelma. Hirret on siirretty vaaralta Haikolaan ilm. 1880-luvulla.


Dosentti Pentti Zetterberg kertoo
dendrokronologiasta eli puiden vuosirengasajoituksesta Haikolassa syksyllä 2022.
Luento on osa Ylä-Karjalan kansalaisopiston opetustarjontaa.

Kahvitarjoilu

 


 

Teol. tri Jaakko Ripatin saarna Nurmeksessa 22.8.2021    Linkki

 

Timo Tikansalon löytämä Karjalattaren kertomus Karjalaisosakunnan kesäjuhlasta 1911 seuraavasta linkistä Karjalaisen osakunnan kesäjuhlat 1911 Nurmeksessa


Seuraava linkki vie Eero Moilasen "Jouluinen ilta" -laulun nuotteihin. Pirtin Viesti1-2/2021 kertoo laulun sanat.
 

Jouluinen ilta.pdf


Tervetuloa Pielisen rannalle lomailemaan. Haikola kutsuu!

Haikola_esite_final (2).pdf

Markku Anttilaisen dronekuvia:

 

 

Haikolan aurinkosähköhankkeen esittelyvideo tästä osoitteesta:


https://www.youtube.com/watch?v=bTP-1rUWH2U

 

Syntymäpäiväjuhliin, kaste- ja rippijuhliin, muistotilaisuuksiin, kokouksiin! Tervetuloa Haikolaan!

Edullista majoitusta Haikolan uusituissa aitoissa. Saunoa voi uusitussa "Haikolan helmessä". Ks. kohta Aittamajoitus.


TERVETULOA!