Kohtavaaran luonto- ja historiapolku

Kohtavaaran luonto- ja historiapolku

Reitti alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta (Opistontie 7, matkaa Nurmeksen torilta 9 km) ja kiertää Kohtavaaran rinteillä. Polun pituus on n. 2,4 km. Pysäköintialueen opastuskilvessä on nähtävissä polun koko kulku. Reitti on merkitty keltaisin ja sinisin maalein puiden runkoihin. Sen varrella on kymmenen opastuskilpeä, joissa on tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Kilvissä on myös QR-koodit, joiden avulla voi älypuhelimella etsiä lisätietoja. 

Tästä linkistä näkyy koko polku. Polku on niin selvästi merkitty, ettei siltä pääse eksymään. Myös talvella pääsee polulle ja näköalatornille.

Polku nousee ensin Toivontornille, jolta avautuu komea maisema Pohjois-Pieliselle. Luoteessa voi erottaa Nurmeksen kirkon tornin. Nousua 400 metrin matkalla on 80 m, mikä vaatii kohtalaista kuntoa. Kiviset ”Paavon portaat”, kallioisen kohdan köysikaide ja ”Helvin hengähdyspenkki” helpottavat kulkua. Toivontorni on neljän metrin korkuinen. Pielistä pääsee siis ihailemaan lähes 85 metrin korkeudelta. Voit valita myös loivemman reitin, jota pitkin tornille on matkaa 1,2 km. Tornille menevän polun voi siis kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Paluuta suositellaan aina loivempaa reittiä. Suunnilleen reitin puolivälissä on pistopolku Sarkkisen suvun 1700-luvulla rakennuttaman Kohtavaaran tilan rakennusten raunioille. Opastaulussa on perustusten mittojen mukaan hahmoteltu kuva silloisista rakennuksista.

Sarkkisten rakennuksista pirtti purettiin 1800-luvun lopulla ja tuotiin vaaran juurelle Haikolan taloon, jonka seinähirret ja sisäkatto muistuttavat entisestä savupirtistä. Vaaralla on edelleen näkyvissä pirtin perustus 8 x 8 m. Nykyinen Haikolan pirtti sijaitsi siis ensin tässä kohden vaaralla. Navetan, saunan, kellarin, perunakuopan ja kaivon paikat ovat vielä tunnistettavissa. 

Kohtavaaran tilan raunioilta alkaa ”Elinan suotaival”. Se kulkee kalliojyrkänteen kupeessa osin pitkospuilla, kiertää vaaran laella soistuneen lammen ja palaa takaisin raunioille. Matka jatkuu ”Hiljaisena taipaleena”, jonka aikana voi olla puhumatta ja kuunnella vain luonnon ääniä ja omia askeleitaan neulasten peittämällä polulla. Polku kulkee ohi ”Lammaspaimenen leposuojan”, jossa paimen saattoi viettää talvenkin lampaittensa kanssa, ja ”Hiljentymisristin”.

”Viiden polun risteyksessä” voi venytellä jäseniään kuntoilutelineillä.

Toivontornilla käynnin jälkeen voi paistaa makkaraa ja juoda nuotiokahvit Haikolan Tuulansuojassa. Siitä samoin kuin Haikolan terassikahviosta mahdollisesti tilattavasta tarjoilusta sovitaan etukäteen puh. 045 1381648. Nuotion polttopuukorvaus maksetaan Haikolaan.

Tornilla voi käydä talvellakin. Haikolasta voi vuokrata lumikenkiä ja kaukoputkenkin. Kesällä Haikolassa on tarjolla edullista aittamajoitusta. Haikolan talon pirtti hirsiseinineen tarjoaa tunnelmallisen tilan erilaisille juhlille.

Tervetuloa tutustumaan!

 

Kohtavaaran luonto- ja historiapolku

Video 1 (tunnelmoiva, pitempi, n. 10 min)

Video 2 (napakka esitys, n. 1 min)

 

Luonto- ja historiapolun esite

Sivu 1

Sivu 2

 

Linkki Pirtin Viestiin 2/2018, jossa luettavissa kaikki opastustaulut.