Toivontorni

 

Kohtavaaran luonto- ja historiapolku on aina avoinna

 

Polku valmistui lopullisesti syksyllä 2018. Se oli Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry:n Leader-hanke vuosina 2016 - 2018.

Kulkija pääsee näköalatornille, Toivontornille, ja metsän rauhaan. Tornilta avautuu kolimainen kansallismaisema Pohjois-Pieliselle sekä aikoinaan vaaran laella sijainneen Sarkkisten Kohtavaara-tilan nyt männyin istutetuille pelloille. Polku johtaa myös tilan rakennusten kiviperustuksille.

Reitti alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta (Opistontie 7, matkaa Nurmeksen torilta 9 km) ja kiertää Kohtavaaran rinteillä. Polun pituus on n. 2,4 km. Pysäköintialueen opastuskilvessä on nähtävissä polun koko kulku. Reitti on merkitty keltaisin ja sinisin maalein puiden runkoihin. Sen varrella on kymmenen opastuskilpeä, joissa on tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Kilvissä on myös QR-koodit, joiden avulla voi älypuhelimella etsiä lisätietoja.

Tästä linkistä näkyy koko polku. Polku on niin selvästi merkitty, ettei siltä pääse eksymään. 

Myös talvella pääsee 2,4 km:n polulle ja näköalatornille. 

Vieraskirjojen mukaan kävijöitä on ollut avajaissyksystä 2016 alkaen jo 8 675 (8.6.2021) - ja kaikkihan eivät muista merkitä nimeään vieraskirjaan.  Vuosittainen kävijämäärä on noussut kahteentuhanteen, joten kymmenestuhannes kävijä on odotettavissa vuoden kuluessa!

Kesällä 2020 polkua kunnostettiin edellisen talven savotan ja kahden puita paljon kaataneen myrskyn tuhojen jäljiltä. Polulle lisättiin myös pari opaskilpeä. Toisessa kerrotaan metsän terveysvaikutuksista ja toisessa Taipaleen "Piimätiestä", joka kulki Sarkkisen tilan kiviaidan kupeessa kohti Tetrilampea, jonne lehmät entisaikaan vietiin kesäksi laiduntamaan. Metsään rakennettiin lypsymökki, josta kirnuttu voi ja kirnupiimä kuljetettiin Taipaleen taloon ja sieltä kuluttajille. 

Piimätien vartta maisemoitiin niin, että kiviaita tuli paremmin näkyviin. Löytyi jopa lähde. Aina on tiedetty, että vaaralla on lähteitä. Täytyy kuitenkin vielä varmistautua, että kyseessä todella on lähde eikä vain pintavesilammikko. Merkit viittaavat lähteeseen...

Kymmenestuhannes Toivontornin kävijä kiersi lenkin loppiaisena 6.1.2022. 


Luonto- ja historiapolun esite, sivu 1

Sivu 2

 

Kohtavaaran luonto- ja historiapolun videot 

Video 1  (tunnelmoiva, pitempi, n. 10 min)

Video 2 (napakka esitys, n. 1 min)

(tarjoilua ei järjestetä kesällä 2021)

 

Polku nousee ensin Toivontornille, jolta avautuu komea maisema Pohjois-Pieliselle. Luoteessa voi erottaa Nurmeksen kirkon tornin.

Nousua 400 metrin matkalla on 80 m, mikä vaatii kohtalaista kuntoa. Kiviset ”Paavon portaat”, kallioisen kohdan köysikaide ja ”Helvin hengähdyspenkki” helpottavat kulkua. Toivontorni on neljän metrin korkuinen. Pielistä pääsee siis ihailemaan lähes 85 metrin korkeudelta.

Voi valita myös loivemman reitin, jota pitkin tornille on matkaa 1,2 km. Tornille menevän polun voi siis kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Paluuta suositellaan aina loivempaa reittiä.

Suunnilleen reitin puolivälissä on pistopolku Sarkkisen suvun 1700-luvulla rakennuttaman Kohtavaaran tilan rakennusten raunioille. Opastaulussa on perustusten mittojen mukaan hahmoteltu kuva silloisista rakennuksista.

  Anu Vanaksen piirros rakennusten kivijalkojen pohjalta.

 

Sarkkisten rakennuksista pirtti purettiin 1800-luvun lopulla ja tuotiin vaaran juurelle Haikolan taloon, jonka seinähirret ja sisäkatto muistuttavat entisestä savupirtistä. Vaaralla on edelleen näkyvissä pirtin perustus 8 x 8 m. Nykyinen Haikolan pirtti sijaitsi siis ensin tässä kohden vaaralla. Navetan, saunan, kellarin, perunakuopan ja kaivon paikat ovat vielä tunnistettavissa. 

Kohtavaaran tilan raunioilta alkaa ”Elinan suotaival”. Se kulkee kalliojyrkänteen kupeessa osin pitkospuilla, kiertää vaaran laella soistuneen lammen ja palaa takaisin raunioille. Matka jatkuu ”Hiljaisena taipaleena”, jonka aikana voi olla puhumatta ja kuunnella vain luonnon ääniä ja omia askeleitaan neulasten peittämällä polulla. Polku kulkee ohi ”Lammaspaimenen leposuojan”, jossa paimen saattoi viettää talvenkin lampaittensa kanssa, ja ”Hiljentymisristin”.

”Viiden polun risteyksessä” voi venytellä jäseniään kuntoilutelineillä.

Toivontornilla käynnin jälkeen voi paistaa makkaraa ja juoda nuotiokahvit Haikolan Tuulansuojassa. Siitä samoin kuin Haikolan terassikahviosta mahdollisesti tilattavasta tarjoilusta sovitaan etukäteen puh. 045 1381648. Nuotion polttopuukorvaus maksetaan Haikolaan.

Tornilla voi käydä talvellakin. Haikolasta voi vuokrata lumikenkiä ja kaukoputkenkin. Kesällä Haikolassa on tarjolla edullista aittamajoitusta. Haikolan talon pirtti hirsiseinineen tarjoaa tunnelmallisen tilan erilaisille juhlille. Tervetuloa tutustumaan!.

 

  Navetan kivijalan jäänteitä.
 

  Pirtin kivijalka 8 m x 8 m.

 

Linkki Pirtin Viestiin 2/2018, jossa luettavissa kaikki opastustaulut.