Toivontorni

 

Linkit Kohtavaaran luonto- ja historiapolun videoihin 

 

Linkki 1  (tunnelmoiva, pitempi, n. 10 min)

 

Linkki 2 (napakka esitys, n. 1 min)

 

 

Uusi esite luonto- ja historiapolusta valmistunut

 

Linkki tuotekorttiin

 

 

 

 

 

Kohtavaaran luonto- ja historiapolku 

 

Polku valmistui lopullisesti syksyllä 2018. Se oli Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry:n Leader-hanke vuosina 2016 - 2018.

Kulkija pääsee näköalatornille, Toivontornille, ja metsän rauhaan. Tornilta avautuu kolimainen kansallismaisema Pohjois-Pieliselle sekä aikoinaan vaaran laella sijainneen Sarkkisten Kohtavaara-tilan nyt männyin istutetuille pelloille. Polku johtaa myös tilan rakennusten kiviperustuksille.

Reitti alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta (Opistontie 7, matkaa Nurmeksen torilta 9 km) ja kiertää Kohtavaaran rinteillä. Polun pituus on n. 2,4 km. Pysäköintialueen opastuskilvessä on nähtävissä polun koko kulku. Reitti on merkitty keltaisin ja sinisin maalein puiden runkoihin. Sen varrella on kymmenen opastuskilpeä, joissa on tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Kilvissä on myös QR-koodit, joiden avulla voi älypuhelimella etsiä lisätietoja.

Tästä linkistä näkyy koko polku. 

Polku nousee ensin Toivontornille, jolta avautuu komea maisema Pohjois-Pieliselle. Luoteessa voi erottaa Nurmeksen kirkon tornin. Linkki Toivon torniin.

Nousua 400 metrin matkalla on 80 m, mikä vaatii kohtalaista kuntoa. Kiviset ”Paavon portaat”, kallioisen kohdan köysikaide ja ”Helvin hengähdyspenkki” helpottavat kulkua. Toivontorni on neljän metrin korkuinen. Pielistä pääsee siis ihailemaan lähes 85 metrin korkeudelta. Linkki.

Voi valita myös loivemman reitin, jota pitkin tornille on matkaa 1,2 km. Tornille menevän polun voi siis kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Paluuta suositellaan aina loivempaa reittiä.

Suunnilleen reitin puolivälissä on pistopolku Sarkkisen suvun 1700-luvulla rakennuttaman Kohtavaaran tilan rakennusten raunioille. Opastaulussa on perustusten mittojen mukaan hahmoteltu kuva silloisista rakennuksista. Linkki.  

  Anu Vanaksen piirros rakennusten kivijalkojen pohjalta.

 

Sarkkisten rakennuksista pirtti purettiin 1800-luvun lopulla ja tuotiin vaaran juurelle Haikolan taloon, jonka seinähirret ja sisäkatto muistuttavat entisestä savupirtistä. Vaaralla on edelleen näkyvissä pirtin perustus 8 x 8 m. Nykyinen Haikolan pirtti sijaitsi siis ensin tässä kohden vaaralla. Navetan, saunan, kellarin, perunakuopan ja kaivon paikat ovat vielä tunnistettavissa. 

Kohtavaaran tilan raunioilta alkaa ”Elinan suotaival”. Se kulkee kalliojyrkänteen kupeessa osin pitkospuilla, kiertää vaaran laella soistuneen lammen ja palaa takaisin raunioille. Matka jatkuu ”Hiljaisena taipaleena”, jonka aikana voi olla puhumatta ja kuunnella vain luonnon ääniä ja omia askeleitaan neulasten peittämällä polulla. Polku kulkee ohi ”Lammaspaimenen leposuojan”, jossa paimen saattoi viettää talvenkin lampaittensa kanssa, ja ”Hiljentymisristin”.

”Viiden polun risteyksessä” voi venytellä jäseniään kuntoilutelineillä.

Toivontornilla käynnin jälkeen voi paistaa makkaraa ja juoda nuotiokahvit Haikolan Tuulansuojassa. Siitä samoin kuin Haikolan terassikahviosta mahdollisesti tilattavasta tarjoilusta sovitaan etukäteen puh. 013 430120 tai 045 1381648. Nuotion polttopuukorvaus maksetaan Haikolaan.
 
Tornilla voi käydä talvellakin. Haikolasta voi vuokrata lumikenkiä ja kaukoputkenkin. Kesällä Haikolassa on tarjolla edullista aittamajoitusta. Haikolan talon pirtti hirsiseinineen tarjoaa tunnelmallisen tilan erilaisille juhlille. Tervetuloa tutustumaan!.

 

  Navetan kivijalan jäänteitä.
 

  Pirtin kivijalka 8 m x 8 m.

 

Linkki Pirtin Viestiin 2/2018, jossa luettavissa kaikki opastustaulut.

 

 

 

toivontorni